Muzejska predpremiera dokumentarnega filma Ilegalčki

V četrtek, 18. junija, je v Mestnem muzeju Ljubljana potekala predpremiera filma Ilegalčki, dokumentarni film o skritih otrocih vojne Ljubljane. Film je nastal na pobudo Muzeja in galerij mesta Ljubljane v okviru projekta Skriti otroci 2. svetovne vojne, delno financiranega s strani programa Evropa za državljane, Evropski spomini, ter v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija.


V filmu, ki je nastal v okviru dokumentarnega programa Televizije Slovenija pod režijsko taktirko Marka Cafnika in po scenariju kustosa za novejšo zgodovino v MGML, dr. Blaža Vurnika, so svoje zgodbe delili nekdaj skriti otroci Frančiška Drenik, Jože Frelih, Majda Frelih Ribič, Antonija Đukić, Nataša Gabrovec, Jurij Holy, Dušan Mestinšek, dr. Francka Premk, Peter Romavh, Tatjana Štukelj in Janez Zatler, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Njihove zgodbe so predstavljene tudi v okviru naše spletne strani www.skritiotroci.si. Predpremiere filma pa so se udeležili tudi drugi posamezniki, ki so sami doživeli Ljubljano med drugo svetovno vojno.


Po muzejski predpremieri je predvideno, da bo dokumentarni film Ilegalčki premiero na Televiziji Slovenija doživel letos jeseni.