Vse o projektu

Skriti otroci druge svetovne vojne predstavljajo del zgodovine otroštva druge svetovne vojne in mesta Ljubljane.

  

V projektu Skriti otroci želimo zbrati dokumente, fotografije, pričevanja in druga gradiva, povezana z usodami otrok, ki so drugo svetovno vojno v Ljubljani preživeli brez staršev in brez zavetja svojih družin. Opozoriti želimo, da je otroštvo v vojni ranljivo tudi v primerih, ko otroci preživljajo na videz običajne dneve, a so prikrajšani za svoje otroštvo. Zanje se s koncem vojne njihova vojna zgodba ne konča. Čaka jih vračanje v mirni čas in soočanje z različnimi vprašanji lastne identitete.

V projektu smo sodelovali z ustvarjalci monografije »Ilegalčki. Vojna Ljubljana 1941-1945« (Društvo ZAK, 2004), ki so nam z nasveti in informacijami pomagali vzpostaviti stike z informatorji in pridobiti nekatera gradiva. Tako smo povezali pretekla naprezanja v raziskovanju usod skritih otrok s pripovedmi, ki smo jih zabeležili v letih 2014 in 2015. Knjigo Ilegalčki je še vedno mogoče kupiti pri založbi Sophia, ki skrbi za nadaljevanje založniške tradicije Društva ZAK.


Spletna stran je delo v nastajanju. Nanjo uvrščamo zgodbe in usode otrok, ki pomagajo razumeti otroštvo v vojni in po njej.

   

Projekt, ki se bo zaključil 31. julija 2015, je delno financiran s strani programa Evropa za državljane, Evropski spomini.

Imate informacije in lahko pomagate?

Mnoge zgodbe so še neodkrite. Zamolčane. Skoraj pozabljene. Če imate svojo zgodbo ali dokumente, ki bi jih radi delili v sklopu tega projekta, nas prosim kontaktirajte.

#
Vstop v Ljubljano in iz nje je bil strogo nadzorovan. Dvojezični plakat Visokega komisariata za Ljubljansko pokrajino, 23. februar 1942.